tiistai 12. helmikuuta 2019

Pankkisotkuja

Tulipa aika avata espanjalainen pankkitili. Päädyimme Sabadelliin, koska suurin osa suomalaisista firmoista ja suomalaiset yksittäishenkilöt käyttävät sitä. Sitä kehutaan edulliseksi, luotettavaksi ja sillä on palveluja monella eri kielellä. Asiakkuus on täällä konttorikohtaista, minkä vuoksi valitsimme konttorin läheltä tulevaa asuntoamme, vaikka asuimme tuolloin vielä Torreviejassa. Jälkeenpäin voin todeta, että se oli vikatikki. Torreviejassa on nimittäin konttori, missä on mahdollisuus saada suomenkielinen agentti (täällä tulee aina nimetty henkilö).
Pankkitilin avaaminen rajallisella englanillamme  Sabadellissa sujui ongelmitta, mutta muu ei sitten sujunutkaan. Kaikkia käänteitä en muista niiden monilukuisuuden vuoksi, mutta tässä pääkohdat:

1. Avaamme lokakuussa 2018 yhteisen tilin paikallisessa konttorissa. Haluamme vain tavalliset  pankkikortit, emme luottokortteja, mutta luottokortit kuulemma tulevat automaattisesti, tosin niitä ei ole muka pakko aktivoida. Kuukausittainen osto- ja nostoraja olisi 1000 euroa. Pankki vaatii suomalaisen osoitteen, vaikka meillä ei ole Suomessa asuntoa. Annan tyttäreni osoitteen. Kortit kuitenkin luvataan lähettää Espanjan osoitteeseemme

2. Kirjaudumme kotikoneellamme verkkopankkiin - laskujen maksaminen ja rahan siirtäminen Suomen tililtä toimi moitteettomasti. Olemme innoissamme: näinkö hyvin homma täällä toimii! Puhelin on laskujen maksussa välttämätön, koska vahvistusnumeron järjestysluku tulee tekstiviestinä. Puhelinnumero ei siis sovi vaihtaa hätiköiden!

3. Odotamme pankkikortteja antamaamme espanjalaiseen osoitteeseen, kunnes tyttäreltäni Suomesta tulee puhelu: pankkikortit ovat tulleet hänen osoitteeseensa. Lähetän agentillemme  sähköpostin, missä kyselen korttien aktivoimisen kiireellisyyttä. Ei kuulemma mitään kiirettä.

4. Marraskuun loppupuolella tulee Suomesta vieraita mukanaan meidän pankkikorttimme. Aloitamme aktivointiyritykset mieheni pankkikortilla. Kokeilemme tietokoneella, pankkiautomaatilla ja lopulta jopa soitamme palvelunumeroon. Pitkän (ja kalliin) keskustelun jälkeen sieltä todetaan, että meidän pitää ottaa yhteyttä omaan konttoriimme


Vain oman pankin automaatilta nostaminen on maksutonta
5. Marssimme konttoriimme tapaamaan agenttiamme, joka ei ilmeisesti ole koskaan kuullutkaan asiakaspalvelusta. Ärtyneen näköisenä hän vaappuu korkeilla koroillaan kanssamme automaatille ja aktivoi mieheni kortin, mutta vain alustavasti, koska viimeistely pitää hoitaa kotona verkkopankissa. Olisi voinut kertoa tuonkin heti ensi tapaamisellamme!
Mutta ei mitään niin pahaa, ettei jotain hyvääkin. Automaatilla käyty keskustelu on herkistänyt nauruhermojamme monta kertaa jälkeen päin. Agenttimme kysyi mieheni syntymäaikaa, minkä kuultuaan hän väitti, ettei se voi olla oikein. Mieheni toisti syntymäaikansa ja ilmoitti kyllä tietävänsä, koska on syntynyt. Päätään puistellen virkailija naputteli sen ja hänen pettymyksekseen? kone hyväksyi sen. Olemme useaan otteeseen pohtineet, luuliko hän miestäni tämän todellista ikää nuoremmaksi vai vanhemmaksi?Tämä ikkunamainos ei ihan pidä paikkaansa
6. Verkkopankissa suoritetun viimeistelyn jälkeen lähimaksut ja käteisnostot sujuvat kortilla hyvin, mutta meitä vaivaa verkkopankissa näkyvä 250 euron kuukausiraja. Yritämme nostaa rajaa verkkopankissa - tuloksetta. Päättelemme omasta mielestämme fiksuna, että jokaisella kortillamme on se 250 euron kuukausiraja, mikä tekee yhteensä 1000 euroa kuussa. Emme kuitenkaan ole halukkaita aktivoimaan luottokorttejamme, minkä vuoksi päätämme aktivoida myös minun pankkikorttini. Kirjaudun nettipankkiin todetakseni, ettei minulla ole kortteja mitä aktivoida!

7. Tammikuussa konttorikohtaisesta ahdistuksestani huolimatta marssimme jälleen paikalliseen pankkiimme. Pikakassalla selviää, ettei korttini ole enää voimassa, koska en ole aktivoinut sitä ajoissa (sillähän ei pitänyt olla kiirettä). Uuden tilaaminen suoraan konttoriin sentään onnistuu ja odotusaika vain noin viikon!

8. Minun korttiani odotellessamme mieheni päättää kokeilla luottokorttiaan, mitä hän ei tietääkseen ole aktivoinut. Yllätykseksemme lähimaksu ruokakaupassa onnistuu silläkin. Kotona tarkastamme verkkopankista luottokortin pin-koodin (täällä sin-koodi) ja toteamme yllätykseksemme sen olevan sama kuin pankkikortissakin. Luottokortti siis aktivoituu samalla kuin pankkikorttikin!!!

9. Lähetän agentillemme sähköpostia ja pyydän tapaamista seuraavalle viikolle, jolloin pankkikorttinikin pitäisi olla noudettavissa konttorista. Yllätyksekseni hän vastaa minulle jo neljän arkipäivän kuluttua!!

10. Vain puolitoista viikkoa yhteydenottoni jälkeen meillä on tapaaminen agenttimme kanssa, Hän on erittäin ystävällinen ja pankkikorttieni aktivoiminen onnistuu saman tien ilman että minun piti tehdä mitään! Luultavasti hänen ystävällisyytensä johtuu siitä, että hän on puoli tuntia myöhässä ja/tai hän on jo lopen kyllästynyt meihin.  Samalla saamme nostettua kuukausittain käytettävissämme olevan rahamäärän summaa.  Tilillä oleva rahamäärä ja mahdollisuus tehdä ostoksia pankkikortilla eivät nimittäin ole sama asia, eivätkä summat katoa tililtä reaaliaikaisesti.

Pankkikortti on siis luottokortti? Ei blondi tajua!


Nyt korttimme toimivat uskoakseni meille riittävällä tavalla, vaikka en kyllä vieläkään ihan täysin tajua niiden toimintaperiaatetta. Itsetuntoni pelatus on ollut, ettei englanninkielinen tuttavammekaan ymmärtänyt 20-sivuista tilisopimustamme. Onneksi lähimaksu toimii täällä myös suomalaisella pankkikortilla ja  suomalaiset luottokortitkin toimivat lähes joka paikassa, mutta käteisen nosto automaatilta maksaa erikseen ja on kuulemma aika riskialtista koneiden nielemisahneuden vuoksi (emme ole kokeilleet, joten suhtaudu kuulopuheena )

Mitä me tästä opimme: Emme mitään!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti