perjantai 5. heinäkuuta 2019

Hengissä helteistä

Suomen kesiin tottuneelle Espanjan kesä saattaa olla jopa traumaattinen kokemus päivälämpötilojen kohotessa yli 30 asteen ja yölämpötilojen pysytellessä 20 asteen paremalla puolella. Helteistä on kuitenkin mahdollista selvitä ilman traumoja. Tässä muutamia hyviksi havaitsemiani keinoja:

- Aamiaisella kannattaa mättää sisäänsä niin paljon kuin suinkin jaksaa (sillä oletuksella, että syö aamiaisen aamiaisaikaan). Tuhdista aamiaisesta huolimatta lounasta ei kannata skipata kokonaan, vaan syödä kevyehkö (ja helppotekoinen) kylmälounas. Varsinainen "kunnon ruoka" kannattaa syödä vasta illalla. Ja kaikille suolaisen ystäville ilouutinen: helteellä on suotavaa nauttia suoloja.


Puutteellinen aamiainen - ei kananmunaa

- Ajan kuluttaminen ruokakauppojen viileydessä. Etenkin pakastealtaan valikoimiin kannattaa tutustua huolellisesti. Jos kauppa sijaitsee lähellä, painavat ostokset voi hakea aamun tai illan "viileydessä" ja kevyemmät ostokset päivän mittaan yksi kerrallaan.


 
Lisää kuvateksti- Pulahdus Välimereen tai uima-altaaseen viilentää mukavasti, mutta aurinkoon ei kannata jäädä kuivattelemaan, mikäli haluaa säilyttää viileyden jonkin aikaa.
Rannalla ja altaalla on ruuhkaa hellepäivinä, minkä vuoksi yksityisyyttä kunnioittavana ihmisenä kävin kuvailemassa aamulla varhain kun on sää parhain.
Tärkein vaatekappale on tietenkin päähineVaatteilla on väliä! Niiden tulee olla vaaleita ja väljiä. Parhaita materiaaleja ovat pellava ja puuvilla. Jotkut vannovat silkin nimeen, mutta minä suhtaudun siihen epäluuloisesti sen hankalahoitoisuuden vuoksi. Mitä enemmän ihoa on alttiina auringolle, sitä tukalammalta tuntuu, minkä vuoksi pitkähihainen paita ja pitkä hame/housut ei ole lainkaan pöllömpi ratkaisu.


- Kuumimpaan aikaan ei kannata oleilla auringossa, vaikka kuinka kiihkeästi haluaisi näyttävän (ja nopeasti haalistuvan) rusketuksen. Varjossakin ruskettuu. Ei tosin yhtä nopeasti, mutta turvallisemmin. Aurinkovoide antaa suojaa UV-säteilyltä, mutta ei kuumuudelta.

- Alkoholin kanssa kannattaa juoda runsaasti vettä tai ainakin lantrata alkoholijuomat laimeammiksi. "Vältä alkoholia" -fraasi on loppuunkulunut ja tehoton (minua se ainakin pikemminkin innostaa läträämään viinaksien kanssa).

Hikoileminen on epämielyttävää, mutta  ei vaarallista, mikäli on huolehtinut nesteytyksestään, mutta sen loppuminen sen sijaan on huolestuttavaa.Miksiköhän kaikki pumput ovat valkoisia?- Ehdoton suosikkini on ilmalämpöpumppu. Ilokseni huomasin, että sen saa nimestään huolimatta puhaltamaan myös kylmää (sen nimi siis voisi yhtä hyvin olla ilmakylmäpumppu).


- Kallis, mutta äärimmäisen tehokas niksi:

Pako Suomeen!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti